Välkommen till vår blogg! Här kan du se vad vi gör i skolan och så kan du lära dig nya saker.
söndag 30 mars 2014
NTA
Barnen "spinner" nu vidare på det de har lärt sig och experimenterar vidare själva. Härligt!!!
NTA v.13
NTA v.13
"Vilken droppe vinner"
Vi anordnar en tävling mellan vatten och olja om vilken som rinner snabbast. Vi droppade en lika stor pöl med vatten och en med olja på en bricka. Lutade sedan brickan lite...
Barnen gör först en förutsägelse och sedan provar vi. Vattnet var lite segt i starten, men fick upp snabb fart och vann överlägset.
Barnen fick var sin bricka och två vätskor att göra en egen tävling med.
Olja och lim
...och schampo och olja...
Barnen resonerade om vilken vätska som var snabbast, segast, klibbigast....
Efter barnens påtryckningar gjorde vi en gemensam tävling med alla fyra vätskorna på samma gång.
Resultat av tävlande droppar:
1:a vatten
2:a olja
3:a schampo
4:a (sist och söligast) limmet som nästan hann stelna och torka på vägen
På tisdagen kom vi in på ett sidospår när en mugg olja välte ut över golvet.
Hur får man upp olja från ett golv bäst?
Torka med papper? Nej! Drog bara ut all olja ännu mer.
Hälla på mjöl över oljan? Toppen! Oljan sögs upp av mjölet och efter en stund var det bara att sopa upp allt. Så nu vet ni...om ni behövde det tipset....;)
"...vätska blandas med vatten"
Under fredagen undersökte vi tillsammans om vätskorna lim och olja flyter eller sjunker i vatten.
Oljan flyter på vattnet och blandar sig inte. Limmet sjunker och börjar blanda sig med vattnet. Vattnet blev lite vitt.
"Sirap och schampo"
Barnen får två muggar var med vatten i. I den ena häller de i sirap och i den andra häller de schampo.
På sitt arbetsblad dokumenterar de vart vätskorna lägger sig.
Sedan tar de en träpinne och blandar... Dokumenterar nu hur det ser ut i de båda muggarna efter omrörning.
En pojke lånade ut sin glasburk till ett experiment:
Vi hällde mycket vatten i burken, hällde sedan i sirap och olja. Såg sedan hur de olika vätskorna lade sig på olika nivåer.
Blandningen kallas emulsion.NTA v.12
Vecka 12:
Torr piprensare flyter, en blöt sjunker. Plastknapp, plastlock och juvel flyter bara om man lägger den försiktigt och med stora ytan mot vattnet först. Korken "sjunker" (sögs fast i botten) om man tryckte ner den hårt...
"Flyta eller sjunka"
Vi fortsätter med att använda oss av de 20 fasta sakerna som barnen har i var sin NTA-påse. De fortsätter att prova vad sakerna har för olika egenskaper.
Tisdagens uppdrag består i att var och en tar reda på om sakerna flyter eller sjunker. Den röda plastskeden får inta vara med, för den får inte plats i skålarna...
Efter att ha provat själva, så ritar/skriver in resultaten i sitt Venn-diagram.
När vi sedan diskuterar kommer det fram att barnen fått olika resultat. Nu börjar vi att tillsammans prova de saker som både kan flyta OCH sjunka. Vi pratar om vad det är som gör att resultaten varierar.
"Undersök vatten och lim"
"Fortsätt att undersöka vätskor"
På onsdagen började vi använda oss av det flytande som fanns i NTA-lådorna.
Vi börjar med att på fönsterbänken ställa undan ett glas med lite vatten och ett annat glas med lite lim. Vi gör en förutsägelse om vad som kommer att hända med detta. Om en vecka kollar vi vad som hänt!
Barnen får några tillsammans undersöka egenskaperna hos fyra vätskor:
vatten, lim, olja och rött schampo
Uppdraget är att titta hur vätskorna ser ut, hur de känns att röra runt i muggen, lyfta upp vätskan och kolla hur de rinner, tar sedan och kollar hur dropparna blir på ett vaxat papper....fredag 28 mars 2014
Vad mäter vi med?
Vi provade att mäta varandra med böcker och kaplastavar, men det visade sig att två barn som var lika många böcker/ kaplastavar långa inte var lika långa när de ställde sig med ryggen mot varandra. Varför blev det så? Hur ska vi göra för att få en mer exakt längd?
Vi använde en linjal. Då gick det bättre!
Barnen funderade även över vad som skulle hända om någon som bygger ett flygplan mätte med kaplastavar? Vingarna skulle bli olika långa. Vad händer då?
Mäta med linjal
Idag pratade vi om olika långa linjaler, en som var 1 meter och en annan som var 30 centimeter. Vi pratade och tittade på de olika måtten, meter, centimeter, millimeter och decimeter. Sedan läste vi sagan om långkalsong.
onsdag 26 mars 2014
Sopsortering
Idag sorterade vi skräpet som vi hade samlat på oss. Oj vad mycket skräp vi har på vår skolgård! Tur att vi har tagit hand om det mesta.
När vi hade sorterat allt fick vi städa upp efter oss och barnen gjorde ett riktigt bra jobb! Så att den andra gruppen kan sortera nästa gång.
måndag 24 mars 2014
Biblioteket med gröna gruppen
Idag har vi varit hos Lena på biblioteket och vi fick egna lånekort som vi kan använda på skolbiblioteket. Lena förklarade för oss vad böcker inte tål och de tål inte vatten, smuts, småsyskon och hårda händer. Vi fick se en bok som hade hamnat i vatten och som sedan hade möglat. Sedan fick vi låna varsin bok några lånade en faktabok, bilderbok eller en lättläst bok.
Mäta med kaplastavar
onsdag 19 mars 2014
Att berätta...
I den gröna språksleksgruppen har vi fokuserat på att berätta för varandra om situationer där vi kände oss rädda och glada. Barnen fick sedan illustrera detta i sin skrivbok och därefter skrev jag det barnen berättade. Innan vi kunde spela in deras berättelser via iMovie fick barnen träna genom att läsa sina berättelser några gånger. Därefter satte filminspelningen igång och det blev väldigt bra!
måndag 17 mars 2014
iMovie
Vad härligt det är att lära sig något nytt! Nu har fröken lärt sig hur man lägger upp video på bloggen med hjälp av appen iMovie. Underbart! Här kommer några gamla klipp :)
Nu kan barnen få göra sina egna video, spännande!
Nu kan barnen få göra sina egna video, spännande!
Mäta
Idag började vi med ett nytt område i matematiken. Vi pratade om att mäta och kom på många olika redskap man kan använda för att mäta saker. Dessa kom vi på:
* Tumstock
* Decilitermått
* Litermått
* Måttband
Sen mätte vi klassrummet med hjälp av våra kroppar, händer och fötter.
Långsidan= 7kroppar lång, 32 vuxenfötter, 45 barnfötter och 65 händer
Kortsidan= 5 kroppar lång, 25 vuxenfötter, 35 barnfötter och 50 händer
Mattans diameter mätte vi och den var 2 barn lång.
Veckans bok Spindlar
Elna hade med sig en bok om spindlar. Det var en ganska gammal bok, så man måste vara försiktig. Det är massa fakta om spindlar, det står om hur man gör ett spindelnät!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)