fredag 14 mars 2014

NTA= naturvetenskap och teknik för alla vecka 10-11

NTA = Naturvetenskap och Teknik för Alla
NTA sätter eleverna, deras intressen och nyfikenhet i centrum. Barnen får göra experiment och undersökningar samt använder och vidareutvecklar sina erfarenheter och sitt kunnande i naturvetenskap och teknik. Barnen samarbetar och stor vikt läggs vid att "prova" och diskutera. Vi i f-klassen har NTA-lådor med tema: Fast  eller flytande. 

Vecka 10:
"Lika - Olika" och "Färg och form"
Vi börjar med att använda oss av påsar som innehåller 20 stycken olika fasta saker. Barnen får bekanta sig med sakerna genom att vi först gemensamt går igenom vad sakerna heter. Sedan får barnen i uppdrag att var och en sortera sina saker efter form.
Barnen (parvis) sorterar sedan sina saker fritt efter vad just de tycker passar ihop. De får sedan berätta varför de sorterade som de gjorde...
Förklaringarna kunde vara:
Juvelen och mässingsringen är vackra
Korken och plastlocket används på samma sätt till att stänga igen ex. en burk
Saker som rullar
Samma färg....
Att sortera efter färg var ett av uppdragen senare i veckan.

Vecka 11:
""Rullar det" och "Rullar det långt eller kort"
Nu får barnen lära sig att använda "Venn-diagram" för att visa hur de har sorterat och delat in sina saker när de jämför. I ena cirkeln läggs saker som kan staplas och i andra cirkeln de saker som kan rulla. I tvärsnittet mellan cirklarna läggs saker som både kan staplas och rulla.
Barnen sitter länge med en kompis och provar alla sakerna. Vi kommer snart fram till att resultaten skiftar och mycket beror på hur stort tålamod vi har. Det gäller att vara envis om man ska kunna stapla saker som gärna vill rulla iväg...men det kan gå...

"Rullar det långt eller kort"
När uppdraget är att undersöka om saker rullar långt eller kort så måste barnen bygga en ramp. Där släpper de sedan iväg sina saker för att kolla om de verkligen kan rulla utan hjälp. Får bara hjälp med farten genom att blåsa med ett sugrör på sakerna om det behövs. Vi diskuterar även skillnaden mellan att rulla och glida. De använder sig av metersnören för att kunna mäta olika sakers längd på rullningen.

Till slut har vi en tävling mellan 3 saker med klot (sfärisk) form. Gummiboll, pingisboll och stålkula. Innan tävlingen börjar gör vi en förutsägelse. Barnen gissar inte helt utan vet redan en hel del om dessa sakers egenskaper. Efteråt diskuterade vi resultaten som blev lite olika (om andra och tredje platsen) och varför det blev så. Samma klot vann varje gång! Vilket klot som vann? Fråga ditt barn:)

"Hård, hårdare, hårdast"
Barnen får i uppdrag att rangordna alla sakerna efter hårdhet. Innan har vi tillsammans diskuterat ex. Gummibollen och träkuben. Vilken är hårdast? Sedan jämför vi hårdheten mellan plastlocket och piprensaren. Plastlocket är då hårdast, men jämför vi sedan plastlocket med korken, så är locket mjukt.  Alltså måste hårdhet beskrivas med jämförelse. Det är lättare att beskriva färg eller form.
Även i detta uppdraget om hårdhet så tyckte många barn olika... De hade många olika argument för varför de rangordnat som de gjorde. För många barn är det en bra träning i att ha en egen uppfattning och inte bara göra/tycka som andra. Det märks att de för varje gång blir säkrare på att göra som de vill själva.
En grupp tyckte bestämt att "diamanten" är hårdast, för det är den på riktigt. Kolet i diamanter är jättehårt! De andra tyckte att det faktiskt bara var en "plastjuvel" och därför inte alls var så hård...

Vi gör en känslellek. Vi skickar runt tygbitar med olika struktur bakom ryggen på varandra utan att titta. Barnen ska sedan känna igen när de får tillbaka "sin" tygbitar igen. Inte helt lätt. Alla tyger känns mjuka, men på lite olika sätt...


Barnen dokumenterar sitt NTA arbete i ett eget häfte som vi håller på att tillverka.
Barnen gör en namnlapp som ska sättas på framsidan på häftet.

Vi "marmorerar" papperet som vi ska ha som framsida. Vi droppar flytande färger (med olja) i vatten som barnen sedan rör omkring med hjälp av ett sugrör. Sedan doppas papperet ned i vattnet...och papperet får nu ett vackert marmorerat mönster. Wow!






















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar